hm_3

3 myter om bærekraft og klær

Du elsker klær og sko, men vil samtidig skåne kloden. Kan du egentlig kjøpe deg noe nytt uten å bidra til jordas undergang, og må bærekraftig mote være dyrt og utilgjengelig?



Denne blondekjolen med volanger i resirkulert polyester er kul både med boots og høye heler.

Når man handler noe nytt, vil produksjonen av plagget bidra til klimautslipp. Så enkelt er det. Heldigvis har flere av butikkene begynt å se sin egen etiske rolle i et klimaperspektiv. Dette er gode nyheter for deg og meg. Vi som elsker noe nytt, men helst vil være miljø-snille også!

Jeg har sjekket ut H&M sin nye høst-kolleksjon og funnet 4 kjoler jeg elsker. Disse kjolene er i 100% resirkulert polyester som originalt kommer fra tekstil og flasker. Unikt for disse plaggene er at de veldig snille i pris, betydelig snillere mot miljøet og ifølge H&M kvalitetsmessig laget for å vare


Tenk at denne kjolen er laget i gjenbruksmateriale og kun koster 199,-? Bolla er vegansk og min favoritt fra Soho Urban Eatery på Oslo City.



Det finnes etter min mening to ulike båter å handle grønnere og snillere på. Det ene handler om plaggets reise før det ankommer garderoben. Er det laget av resirkulerte materialer, fra en fabrikk med etiske vilkår og produsert med hensyn til miljøet? Flott. Den andre handler om plaggets levetid i garderoben.


For uansett hvordan man vrir og vender på det, vil antall nye plagg man setter til verden veie tyngst for klimaspørsmålet. Og her er det vi som gjør den største jobben, ikke butikkene. Å velge plagg du kler, som kan kombineres om hverandre, skaper en garderobe hvor du ikke lett blir lei!



Husk at klær i polyester skal vaskes i en vaskepose slik at microplast ikke forsvinner ut i havet. Vaskeposen skåner dessuten detaljer, slik som knappene på denne blondekjolen.

Deretter har butikkene et ansvar for å gjøre de gode valgene tilgjengelige for oss, slik jeg opplever at H&M gjør med disse kjolene både pris og produksjonsmessig.

Ordet grønnvasking har blitt mye brukt om de største kjedenes forsøk på grønnere produksjon. Dette betyr å utad fremstå snillere mot miljøet enn man egentlig er, ved å sette lys mot små kolleksjoner som bidrar til mindre utslipp. For deretter å livnære seg på reklamer om denne «heltemodige» innsatsen for planeten.

Derfor synes jeg det er deilig å høre at over halvparten av tekstilen i butikk hos giganten H&M nå er laget på en måte som er mere skånsom mot miljøet, og at målet er 100% innen året 2030.


Når du klikker deg inn på nettsidene kan du se i hvilket land og på hvilken fabrikk plagget er produsert. I en tid hvor dårlige nyheter råder, er det godt å se at verden beveger seg fremover også. Innsats, mål og transparens teller!



Blondekjolen er fin både på julaften og hagefest. Her kombinert med den gamle høstkåpa mi!


Og siden du har scrollet deg hele veien hit kan vi altså konkludere med disse tre mytene!


1. Det er dyrt å handle grønnere! Ikke nødvendigvis. Kjøp færre plagg. Handle brukt, og om du skal handle nytt velg et alternativ med lavere avtrykk i et design som du ser at kan ha et langt liv i garderoben din.
2. Billige klær varer ikke lenge! Det kan være sant, men ikke nødvendigvis. Jeg har 10 år gamle plagg fra jeg selv jobbet i kjedebutikk. Velg stoffer som varer, behandle dem pent og reparere istedenfor å kaste.
3. Du kan ikke være miljøbevisst og fashionista samtidig! Det er helt sant at tekstil har en stor innvirkning på miljøet, men en miljøbevisst fashionista er mye bedre for kloden enn en som ikke bryr seg. Reuse, reduce, recycle!


Sjekk ut reels på min Instagram, kirsebaerhagen, og se hvordan jeg styler 4 kjoler på 12 ulike måter!