grilltrender2_responsiv_1920_580 copy

Grilltrender for sommeren

Lei av flintstek og klar for noe nytt på grillen? I forkant av den kommende grillsesongen er det på tide med litt inspirasjon. Her er fire trender vi gjerne prøver i år!


1. Røkt.
Det krever litt mer planlegging å røyke maten på grillen, men selve tilberedningen er enkel. Start med å kjøpe røykflis eller røykspon, som du bløtlegger en halvtime før grilling. Det finnes røykflis eller røykspon med smakaromaer, men du kan også prøve å bløtlegge i øl for å trekke frem rikere smaker. Avhengig av hvilket tre flisen kommer fra gir den også ulike smaker. Flis fra kirsebærtrær gir eksempelvis en ganske mild røyk som passer bra med svinefilet. Legg flisen på kullet og plasser den langs kantene på grillen. I midten setter du en skål med vann. For å lykkes må du ha stålkontroll på temperaturen på det du griller, så ikke glem å bruke et steketermometer. Bruk ventilene på grillen eller fyll på med kaldt vann i skålen eller flere briketter om det blir for varmt. Foretrekker du ekstra røyket? Pensle maten med eplesidereddik før tilberedning.

2. Mer frukt og grønt. 
Du kan grille nesten hvilken som helst grønnsak eller frukt. Grill biter av aubergine og server som saftige stykker med revet parmesan på. Fyll og grill portebello-sopp med pinjekjerner og mozzarella og server grillet blomkål og hjertesalat som tilbehør, de er ekstra gode med smør. Til dessert griller du en enkel fruktsalat med nektariner og vannmelon. Husk at nektariner har godt av å karamelliseres på grillen, mens vannmelon ikke skal ligge like lenge. 

3. Nye krydderblandinger.
Vi vet at amerikansk søt-sterk ribbe og marinade er godt. Men våg å bytte kontinent og prøv en marokkansk «ras al hanout», med spisskummen, gurkemeie, kanel, paprika og tørket koriander til lammekjøttet. Eller kanskje en japansk «togarashi» med pepperkorn, sitron, tørket chili, sesamfrø og smulet nori (alger) til fisk eller tofu?


4. Indirekte og lenge.
Å la maten godgjøre seg gjennom indirekte grilling gir deg mer tid med dine middagsgjester. Perfekt, eller hva? Bruker du kullgrill kan du dele opp brikettene/kullet, og legge på hver sin side av grillen, og deretter legge maten midt på grillen i en aluminiumsform. Bruker du en gassgrill, slår du helt enkelt ikke på alle brennere. Indirekte grilling passer perfekt til hel kylling, ribbe, hel fisk eller andre retter som vanligvis tar mer enn 20 minutter å lage.