Capsule wardrobe

Capsule wardrobe – the new black

Nå som høsten er rett rundt hjørnet, er det mange som ønsker å fornye seg selv –hvorfor ikke starte med garderoben? Fenomenet capsule wardrobe har tatt moteverden med storm og noen hevder til og med at det har forandret deres liv. Men hva er det egentlig og hvordan kommer du i gang?

Hva er en capsule wardrobe?

En capsule wardrobe går kort og godt ut på å skape en garderobe bestående av færre plagg, der alle plaggene fungerer med hverandre og som dermed gir flere mulige kombinasjoner. Når alle plaggene dine passer med hverandre slipper du også de morgenene der du ser i et stappfullt skap uten å finne noe å ha på deg. Høres ut som en drøm, eller hva?

Er par ganger i året oppdaterer du garderoben basert på sesong – inn med strikkede gensere og boots på vinterhalvåret. Forøvrig beholder du samme klær i skapet året rundt.

Hvor mange plagg det skal være i en capsule wardrobe varierer litt. Noen hevder at 37 plagg er det perfekte antallet, men et sted mellom 10 og 50 plagg er et godt utgangspunkt. Det viktigste er ikke antallet, men at alle plagg kan kombineres med hverandre.

Tips for å komme i gang

Tenker du at en capsule wardrobe kunne vært noe for deg? Da er det bare å sette i gang!

Det er alltid lurt å begynne med en ordentlig opprydding i skapet. Del deretter klærne dine i følgende kategorier: skjorter/bluser, gensere, t-skjorte/topper, bukser/skjørt, kjoler, jakker/blazere og sko. Ut ifra disse kategoriene kan du deretter begyne å sortere ut hvilke klær du virkelig vil beholde, og tenke på hvordan de kan passe med hverandre. Når du har kommet ned til maks 50 plagg har du skaffet deg en capsule wardrobe.

Her er noen flere tips for å forenkle prosessen:

  • Kleshengertrikset – syns du det er vanskelig å vite hvilke plagg du faktisk bruker? Prøv dette: begynn med å henge kleshengerne samme vei i skapet, og når du har brukt et plagg snur du kleshengeren andre veien. Slik får du svar på hvilke klær du faktisk bruker, og hvilke som bare opptar unødvendig plass.
  • 10 x 10 – hvis du vil kickstarte din capsule wardrobe kan du begynne med å velge ut kun 10 plagg som du deretter skal sette sammen til 10 antrekk i 10 dager. Det er en perfekt måte å komme inn i tankesettet på!
  • Bruk mer accessoirer – om du synes at det blir litt trist med så få plagg, glem ikke at du kan gå løs med accessoirer i stedet. Tilpass og endre dine antrekk ved hjelp av vesker, smykker, håraccessoirer og sko.