konmari_responsiv_1920_580

Orden med KonMari

Behold bare det som gjør deg glad og rydd vekk alt annet i garderoben! Det er dette den japanske KonMari-metoden handler om. Der er nemlig ordet tokimeku (det du gledes av) sentralt!

Japansk orden og system
Du har vel ikke gått glipp av den japanske superstjernen Marie Kondo? Allerede som 30-åring ble hun listet som en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer av Time Magazine – og dette takket være sin sans for orden og system. Marie Kondo har blitt verdenskjent for sine bøker som beskriver hvordan du på beste måte kan organisere og rydde opp i ditt liv. Metoden, som hun kaller for KonMari, er en prosess som består av flere steg til den perfekte garderoben. Her skal du rydde bort alt som ikke gjør deg glad, og deretter brette og sortere klærne dine på en på en systematisk og nøyaktig måte. Høres det rart ut? Kanskje litt, men flere påstår at metoden faktisk har forandret deres liv!

La kategori og magefølelsen styre
KonMari-metoden begynner alltid med et stor opprydning i skapet. Du rydder ut ifra kategori, for eksempel vesker, sko, jeans, skjorter og undertøy. Samle alt du har i én kategori i en haug på gulvet og gjør ferdig den oppryddingen før du går videre til neste kategori. Hvordan du avgjør om du skal beholde et plagg eller er egentlig ganske enkelt. Spør deg selv om plagget gir deg glede. Hvis svaret er ja, skal du så klart beholde det! Hvis ikke, er det på tide å rydde det vekk. Ifølge Marie Kondo skal du respektere dine eiendeler og betrakte de som levende ting. Når du har sortert ferdig, får du ikke bare slenge alt inn i skapet igjen. Hvert type plagg har en unik metode for brett som er skånsom mot plagget og som gjør at du kan oppbevare klærne slik at du får et totalt overblikk, samtidig som du får ro i sjelen. Er det noe for deg? Prøv et bildesøk på Google på KonMari og se om det tiltaler deg!

 

KonMari steg for steg! 

Rydd etter kategori – og ikke etter plass.

Gir plagget deg glede? Hvis ikke, rydd det vekk.

Sorter gjerne i mindre bokser eller skuffer. Legg for eksempel skjerf og strømpebukser i mindre bokser for ytterligere orden.

Brett i stil med KonMari! Søk på Marie Kondo på YouTube for å lære deg den riktige måten å brette på.