Ta vare på uteplantene dine
Nå som vi går kaldere og mørkere tider i vente må du ikke glemme uteplantene dine – det er nemlig ikke alle som overlever høstkulden. Tar du vare på plantene dine kan de blomstre sesong etter sesong. Så enkelt overvintrer du planter inne.
Følg godt med på temperaturen om natten, og ta inn plantene før frosten kommer – 1. oktober pleier å være siste frist. Du bør også klippe ned plantene, ta bort blomster og visne blader for å gi plantene best utgangspunkt før overvintringen.
Temperatur og lys
Plasser blomstene frostfritt, gjerne i kjelleren, garasjen eller et kaldt soverom. Jo varmere du har det inne, jo mer lys krever plantene. Pass derfor på at du regulerer lystilgangen til plantene etter temperaturen du har gjennom høsten og vinteren.
Dersom plantene dine får for lite lys vil nye skudd få en lys grønn farge, bli tynne og lange. Bladene vil også bli lyse, og strekke seg mot lyset. Det beste vil være å gi plantene dine mer lys, eller senke temperaturen i rommet hvor plantene står. En huskeregel er at planter som får godt med lys blir kraftige og kompakte.
Vann og mengde
Planter er avhengig av vann, men pass på å ikke vanne plantene dine for mye når de overvintrer, de har det nemlig best dersom vannet får tørke opp mellom hver vanning. Men hvor mye vann trenger de egentlig? Det avhenger av både temperatur og plantetype. Står plantene fuktig tar det lenger tid før vannet tørket mellom hver vanning, og har plantene mye blader krever det ekstra vann.
Pass på at du kjenner godt ned i jorden for å sjekke om jorden har rukket å tørke helt inn for å unngå at røttene råtner.
Følg med på plantene
For å lykkes med overvintring krever det at du følger med på plantene jevnlig. Både når det kommer til lysforhold og vann, men også for sykdommer som kan forekomme.
Du trenger verken grønne fingre eller fancy utstyr for å overvintre plantene dine, og med disse enkle grepene kan du nyte en frodig uteplass år etter år.
TIPS: Ta stiklinger
Selv om uteplantene er godt lagret for høsten og vinteren kan du enkelt dyrke flere planter ut fra de du allerede eier. Stikling, eller en avlegger av en plante, er en metode for vegetativ formering. Det er en måte å få mer ut av plantene dine på, uten at du trenger å kjøpe en ny. Det fine med å ta stiklinger er at du vil få en eksakt kopi av moderplanten, altså den planten du tar en stikling fra. Da vet du at planten vil få de samme gode egenskapene som den du har fra før.
Slik gjør du det:
- Skjær en bit av planten du vil bruke, enten skuddstikling eller bladstikling.
- Sett stiklingen i et glass med vann, eller plant den i en liten potte eller krukke med såjord. Det kan være smart å blande inn litt sand og lecaculer for å få en luftigere jord, da dette gjør at røttene utvikles bedre.
- Sett pottene på et lyst og varmt sted med gode muligheter for sol. Hold stiklingen jevnt fuktig. Et tips er å sette de inn i et lite drivhus. Det gjør at plantene holder bedre på varme og fuktighet.
- Når du kan se at stiklingen har begynt å vokse har den slått rot. Etterhvert som den vokser kan du plante den om i en større potte.