Banner - plante

Så enkelt dyrker du egne urter og grønnsaker

Tenker du at du må ha grønne fingre for å dyrke egne grønnsaker?

Med denne guiden kan du lykkes med din egen kjøkkenhage, enten du har balkong, hageflekk eller bare en solrik vinduskarm. Hvis du sår frø nå, kan du imponere med selvdyrkede godsaker gjennom hele sommeren, og tenk å være selvforsynt med økologiske grønnsaker.

!


Det første du trenger er et lite veksthus, og Clas Ohlson har et som har plass til 42 små planteplugger. Du sår frøene direkte i pluggene i stedet for i jord, og denne prosessen er ryddig og veldig enkel. Veksthuset kalles et "minipluggbrett", og lokket fungerer som et minidrivhus.

Planteplugger er et genialt startpunkt for kjøkkenhagen din og ser slike ut når du kjøper dem.

For å kunne så, trenger du frø! Dette kan løses på flere måter, og jeg anbefaler at du prøver litt forskjellig. Alle hagesentre og mange matbutikker selger poser med frø. Men du kan også bruke frø direkte fra chili, cherrytomater eller paprika. Åpne kjøleskapet eller ta en tur på Meny.

Legg frøene dine direkte i plantepluggene i brettet. Det holder med 1-2 frø per plugg. Du kan også plante hele cherrytomater og få en hel tomatplante tilbake, men da er det lurt å fylle brettet med jord siden plantepluggene kun har plass til frø. Prøv gjerne begge deler, det er gøy!

Når du begynner å så, er det lett å glemme hva du plantet hvor. Disse plantemarkørene i tre er lure å bruke flittig! Skriv ned hva du planter og legg pinnen ved siden av. Når plantene er store nok til å pottes om for seg selv, lager du én plantemarkør per potte.Det viktigste du gjør når frøene er sådd, er å holde jorden og plantepluggene fuktige. De vannes fra bunnen av brettet, og lokket hjelper med å holde på fuktigheten. Ikke glem å sjekke dem annenhver dag! Etter omtrent en uke kan du forvente at mange av plantene har begynt å spire!Når plantene er for store for det lille veksthuset, kan de pottes om i hver sin litt større potte med jord. Sett dem et lyst og varmt sted for videre vekst. Ønsker du å flytte dem ut etter hvert, er det lurt å venne dem gradvis til uteluften, men vent til etter 17. mai når våren virkelig er her.Denne pakken med jord er helt genial. Spesielt for deg som bor i byen og reiser kollektivt når du handler. Denne pakken med jord er ikke større enn en pakke med kaffe, men når du tilsetter 3 liter vann hjemme får du 10 liter jord! Perfekt når du skal begynne å potte om plantene dine.Er du lei av å stadig måtte kaste visne salater og urtepotter? Visste du at du faktisk kan gi dem nytt liv ved å plante dem om for videre vekst? Prøv å plante crispysalat, basilikum, mynte, gressløk eller sitronmelisse i jord og se hva som skjer. Du finner et bredt utvalg av salater og urter i små potter på Meny, som kan fungere som ditt eget lille hagesenter.Nå er du ferdig utlært og klar for å sette i gang med planteprosjektet ditt! Før du starter, vil jeg gi deg et siste tips som kan være både enkelt og morsomt: prøv å gro sukkererter. For å starte, legger du frøene i bløt før du sår dem direkte i en sjarmerende sinkbalje med jord. Du bør også huske å legge til en liten espalje som sukkerertene kan klatre på.

Det er spesielt gøy å være selvforsynt med sunne, økologiske urter og grønnsaker nå som matvareprisene er så høye. Hvis du vil prøve å dyrke dine egne grønnsaker og urter, kan jeg anbefale å sjekke ut Clas Ohlson på Oslo City. Der fant jeg alt utstyret jeg trengte for å komme i gang, og det beste er at alt utstyret kan brukes igjen og igjen, sesong etter sesong.

Jeg gleder meg til å se alt du sår! Lykke til. 

Slengkyss fra @christina.fraas ❤