lamper 1920x580px 2

Dette må du vite før du kjøper lyspærer

Å gå til anskaffelse av nye lyspærer kan være forvirrende – det bugner tross alt av varianter, styrker, stiler – og ofte er det hvilken sokkel man skal velge som er til aller mest besvær.

I Norge er det fire typer som går igjen: E27E14GU10 og GU 5,3.

De to førstnevnte er tradisjonelle skrusokler – E27 er den mest vanlige størrelsen, E14 er noe mindre – mens GU10 og GU 5,3 har to «pins» i stedet for skrusokkel. Disse finnes i nyere lamper og lysarmaturer, og er også vanlig i spotter (som mange jo har).


Vanligst i norske hjem: Fra venstre: E27, E14, GU10 og GU 5,3

Mens man står i butikken foran rad på rad med pærer, er det også mange som klør seg i hodet av de mange betegnelsene. For hva betyr egentlig W, lm og K?

Både glødepærer, sparepærer og halogenpærer er forbudt i EU – og nettopp fordi glødepærene hører fortiden til, er også begrepet watt (W) foreldet. I stedet brukes lumen (lm).

Watt handler om energiforbruk, mens lumen handler om hvor mye lys som utstråles. Ved å multiplisere antall watt med 10, får du det omtrentlige lumentallet.

Kelvin (K) er måleenheten for lysets fargetemperatur – altså hvor varmt eller kaldt lyset ser ut. Jo høyere kelvintall, desto blåere lys.


Varmt eller kaldt? Det er stor forskjell på lyspærer. Noen gir et varmere lys, andre gir et mer kaldere/ blåere lys. Dette avhenger av kelvingradene i lyspæra.


På tide med nye pærer? Ta en titt på disse geniale tipsene:

 

LED

  • I EU har glødelamper, sparepærer og halogenlamper blitt erstattet med LED-pærer.
  • Bakgrunnen er ifølge DinSide EUs økodesigndirektiv for krav til miljøvennlig utforming av energiforbrukende produkter.

    I tillegg til å bruke beskjedne mengder strøm, er det flere andre fordeler med LED; deriblant at de har lang holdbarhet og avgir lite varme – som dermed gjør de mindre brannfarlige.

    Men visste du at visse lyspærer også sparer miljøet?

Ved å gå til innkjøp av LED-pærer med sensor unngår man at det brukes unødvendige mengder strøm.

Pærene skrur seg for eksempel på ved skumring eller bevegelse. Sistnevnte lyser i 60 sekunder etter at bevegelse er registrert, og er perfekt til kjeller, vaskerom og som utendørsbelysning.

Et batteridrevet LED-armatur har de samme fordelene – lys- og bevegelsessensor som tenner lampen automatisk – og kan enkelt festes med dobbeltsidig gaffateip. Det lyser i omtrent 30 sekunder og tennes igjen ved ytterligere bevegelse.

Perfekt i «roteboden» eller garderoben, kanskje?


Led: Ulike LED-pærer gir ulikt lys. Klart glass gir mer lys, mens matt glass gir mindre skarpe skygger


Styr lyset fra sofaen

Du har sikkert sett på film hvor noen klapper i hendene, og lyset slår seg automatisk på? Denne smarte lyspæra kan ikke gjøre akkurat det, men du kan styre den ved hjelp av mobilen.

Med en gratis app, kan du enkelt dimme lyset i rommet, justere fargetemperatur og opprette tidsplaner for når lyset skal skrus av eller på.

Det finnes også seks ulike lysprogrammer å velge mellom: Avslapping, dagslys, leselys, natt, middag og lyssterkt.Ganske genialt de gangene du ikke gidder å flytte deg fra sofaen, men ønsker en koseligere stemning i stua!

Pssst: Lyspæra kan fint kombineres med WiFi Smart Plug, så du kan styre flere enheter med støpsel fra samme app. Uttaket har også en innebygd nattlampe som enkelt tidsstyres med appen.

Dekorative pærer

Vi er avhengige av belysning i hjemmet, men valg av pærer trenger ikke å baseres kun på praktiske kriterier. De kan også brukes som et tilskudd i interiøret, og understreke følelsen av alt fra rustikk til minimalisme!

Skinnet bedrar: Nei, dette er ikke en glødepære, men en lekker LED-filanmentpære som kan dimmes. 

Sklir kanskje en retro-inspirert «glødepære» sømløst inn hos deg? Har du gått for den enkle, rene stilen – som er typisk Skandinavia – kan muligens en dimbar versjon med klart glass passe perfekt?

Det bugner av dekorasjonspærer i butikkene, så det finnes utvilsomt noe for enhver smak.

Fjernstrømbryter

Du har lagt deg og er på randen av søvn, men kommer plutselig på at du glemte å skru av lyset på badet. I stedet for å stå opp og forlate en varm seng, er det genialt med fjernstrømbryter fra Nexa.

Én variant tenner og slukker ved hjelp av en komfortabel fjernkontroll, mens en annen også har dimmefunksjon. Fjernkontrollen kan tenne, slukke og dimme de forskjellige fjernstrømbryterne samtidig eller hver for seg.


Fjernstyrt: Med fjernstrømbrytere fra Nexa, kan du enkelt justere lyset med en fjernkontroll

 

Besøk vår butikk på Oslo City, eller sjekk ut på www.clasohlson.no